tisdag 21 juni 2011

Fönsterkakor

De här kakorna var roliga att göra för de blev så söta :) Och man kan göra dem i vilken form som helst, beroende på vilka kakformar man har där hemma.
Fyllde dem med hallonsylt, något att äta när man är riktigt sötsugen :) Nästa gång blir det nog en chokladkräm :) Eller kakao i kakan och lakrits i fyllningen, mumma.

125 gram smör
2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
1 dl fast sylt eller annat gott att fylla med
ev florsocker om man vill pudra över

Rör rumsvarmt smör och socker med elvisp. Rör ner ägg, vaniljsocker och mjöl och arbeta ihop till en deg. Plasta in och låt vila i kylskåp i 30 minuter.
Kavla ut degen och tryck ut ca 30-40 st av den form du vill ha på kakan. På hälften stansar du sen ut den form du vill att "fönstret" ska ha. Mina kakor blev rätt stora då jag tog ett stort glas för att göra rundingar och sen stansade jag ut små blommor med en marsipanform.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 180 grader i ca 10 minuter. De ska inte få någon färg. Låt dem svalna helt och bred sen ut sylt/fyllning på bottenkakan. Lägg genast på toppkakan med hålet så sylten syns igenom.
Om ni vill ha lite florsocker på, pensla vatten på kakan och pudra över florsockret.

1 kommentar:

Josefine sa...

Dom där kakorna skulle jag vilja ha NU!